Uw IT-infrastructuur is een essentieel onderdeel van uw bedrijfsproces, maar kwetsbaar in het geval van een calamiteit. Of het nu komt door een menselijke fout, criminele activiteit, falende hardware of natuurgeweld: wanneer uw IT-infrastructuur faalt ligt uw bedrijf stil. Zoals we eerder beargumenteerden staat of valt Disaster Recovery bij goed beleid en een goed doordacht plan. Net zo belangrijk echter is de juiste technische oplossing. Want met een back-up alleen komt u er niet.
Ieder bedrijf kan getroffen worden door een calamiteit. Mocht het noodlot toeslaan, dan is het belangrijk dat u voorbereid bent. U maakt waarschijnlijk al uitvoerige back-ups. Back-ups zijn uiterst belangrijk voor het waarborgen van uw bedrijfscontinuïteit. Maar in het geval van een calamiteit is een back-up niet voldoende, om twee redenen. Back-ups worden normaliter slechts op gezette tijden gemaakt, soms met tussenperiodes van enkele uren tot een dag. Dat betekent dat er in het geval van een calamiteit alsnog veel data verloren kan gaan. Daarnaast zijn back-ups afhankelijk van uw hardware. Als uw infrastructuur niet meer werkt, heeft zelfs de meest betrouwbare en recente back-up weinig nut. Tel daarbij de lange levertijd van hardwarecomponenten op, en uw bedrijf zou – ondanks uw back-ups – zo maar eens enkele dagen tot weken offline kunnen zijn. Niet bepaald een prettig vooruitzicht, voor u of uw klanten.
Een veilige haven
Om uw bedrijfscontinuïteit te garanderen doet u er goed aan om een Disaster Recovery-omgeving achter de hand te hebben. Zo’n omgeving werkt in principe als een zelfstandige kopie van uw bestaande infrastructuur maar is elders gehuisvest. Uw applicaties en data worden gerepliceerd in een Disaster Recovery-omgeving die is ondergebracht op een externe locatie, bijvoorbeeld in een colocatie-datacenter. Wanneer u getroffen wordt door een calamiteit, kunt u met een druk op de knop overschakelen op de cloudomgeving. Zo kunt u zich richten op het herstel van uw primaire IT-infrastructuur zonder dat uw bedrijfsproces stil komt te staan.
Prijzige investering
Met een goede Disaster Recovery-omgeving kunt u vrijwel elke ramp het hoofd bieden. Maar het onderhouden van een eigen Disaster Recovery-omgeving is makkelijker gezegd dan gedaan. U moet immers een kopie van uw eigen IT-infrastructuur opzetten, met alle aanschaf- en onderhoudskosten van dien. Daarnaast heeft u specialisten nodig: uw Disaster Recovery-omgeving moet op de juiste manier ingericht en onderhouden worden. Dat betekent in beide gevallen flinke investeringen, die uw organisatie voor een lastige keuze plaatsen. Aan de ene kant kunt u kosten besparen door geen Disaster Recovery-omgeving te onderhouden, waarmee u echter het voortbestaan van uw organisatie riskeert. Aan de andere kant kunt u inzetten op Disaster Recovery, maar tegen hoge kosten. En dat voor een omgeving die u (hopelijk) zelden zal hoeven te gebruiken.
Ontzorgen met DRaaS
Gelukkig is er een derde optie: Disaster Recovery as a Service (DRaaS). In het geval van DRaaS besteedt u uw Disaster Recovery-behoeften uit aan een professional. Groot voordeel: u hoeft geen investeringen te maken vooraf, en hoeft ook geen specialisten aan te nemen om uw recovery-omgeving te onderhouden. Er zijn aardig wat verschillen tussen DRaaS-diensten, afhankelijk van de ingezette technologie en de gewenste snelheid van het herstel. De DRaaS-diensten van Veeam zijn een populaire optie voor bedrijven die met virtual machines werken. Veeam maakt zogeheten ‘snapshots’ van de data op uw virtual machines en repliceert deze in de cloud. Bij een calamiteit worden de virtual machines op basis van de gerepliceerde snapshots opgestart en werkt u verder vanuit de cloud. Voor veel bedrijven is dit een geschikte oplossing: een uur of twee aan verloren data is geen onoverkoombaar probleem. Maar voor organisaties met bijvoorbeeld een geautomatiseerd bedrijfsproces telt elke minuut. In dat geval biedt Zerto de oplossing. Zerto maakt gebruik van voortdurende replicatie van uw virtuele infrastructuur. Wanneer een calamiteit toeslaat springt uw organisatie meteen over op de replica-infrastructuur, zonder dataverlies. Welke optie het beste bij u past is uiteindelijk afhankelijk van de behoeftes van uw organisatie.