Independence Day: de logische keuze voor een Nederlandse cloudprovider

Heel wat organisaties die gebruik maken van de cloud doen dat bij ‘de grote drie’: Microsoft Azure, Amazon Webservices (AWS) of Google Cloud. Vaak is deze keuze door de prijs gedreven zonder echt stil te staan bij een aantal belangrijke overwegingen. Want we leggen veel, heel veel data in handen van een klein aantal grote Amerikaanse techbedrijven. Dat brengt niet alleen juridische risico’s met zich mee, maar zorgt ook voor scheve machtsverhoudingen. Dat moet anders.

Eerlijk is eerlijk: Microsoft, Amazon en Google bieden solide en vooruitstrevende cloudoplossingen. Dat organisaties kiezen voor een van de grote drie is dan ook niet verbazingwekkend. Maar zo’n keuze heeft bredere consequenties waar niet altijd bij stilgestaan wordt. Neem dataveiligheid bijvoorbeeld. Op 23 maart 2018 trad de CLOUD Act in werking. Die geeft Amerikaanse autoriteiten de mogelijkheid om gegevens te vorderen op Amerikaanse cloudproviders. Ook wanneer die gegevens afkomstig zijn van organisaties uit de EU. Europese bedrijven kunnen daardoor in een lastig parket komen: wanneer ze voldoen aan de Amerikaanse wet schenden ze de AVG, en vice versa. Een cloudprovider kan in beroep gaan tegen de vordering, maar het uiteindelijke besluit over de geldigheid van de AVG wordt genomen door een Amerikaanse rechter. 

De kans dat deze situatie zich voordoet is klein. Maar wanneer het gebeurt kan het leiden tot grote juridische onduidelijkheid. Zowel Microsoft als Google raakten bijvoorbeeld eerder verzeild in soortgelijke slepende rechtsconflicten. Hoewel er strenge eisen en voorwaarden gelden  voor het doorgeven van data aan de Amerikaanse inlichtingendiensten, is enige voorzichtigheid toch op zijn plaats in de keuze voor een Amerikaanse cloudprovider. Nederlandse cloudproviders die hun data onderbrengen in Nederlandse datacenters zijn – wat het vorderen van gegevens betreft – alleen onderhevig aan Europese en nationale wetgeving. 

De nabijheid van leveranciers telt nog steeds

Misschien wel nog belangrijker is de kwestie van vendor lock-in. Door bedrijfsdata en infrastructuur uitsluitend onder te brengen in de cloud van één van de grote drie, maakt een organisatie zich kwetsbaar voor afhankelijkheid van de gekozen cloudprovider. Uiteraard is dit voor elke leverancier van toepassing wanneer u uw eieren in één mandje legt. Het verschil is echter dat uw onderhandelingspositie in bij een lokale leverancier wel sterk is: voor hen is de klant immers koning. Grote public cloud providers zijn hier echter minder gevoelig hiervoor: de afstand tot de klant is groter. Dat betekent ook dat klanten kwetsbaarder zijn. Wat als Microsoft de dienstverlening verandert? Of de prijzen van Amazon Web Services stijgen? Het is lastig overstappen wanneer een organisatie alle cloudactiviteiten heeft ondergebracht bij één provider. Of wanneer een klein clubje cloudproviders de markt beheerst. In beide gevallen zal er voor eindgebruikers nauwelijks onderhandelingsruimte zijn. 

Een multicloud-model, verdeeld over meerdere cloudproviders, biedt uitkomst. Door verschillende data en diensten onder te brengen bij verschillende cloudproviders worden risico’s gespreid. En ook mooi meegenomen: een Nederlandse cloudprovider is nabij, levert vaak uitgebreide support en spreekt uw taal, letterlijk en figuurlijk.

Investeren in de toekomst

De keuze voor een Nederlandse cloudprovider gaat echter verder dan alleen wetgeving of risicospreiding. De keuze voor een lokale organisatie draagt bij aan het floreren van de digitale economie in ons land. Nederlandse cloudproviders bieden werkgelegenheid op lokaal en regionaal niveau. Niet alleen voor cloudspecialisten maar ook voor aanpalende ondernemingen, zoals datacenters of software-ontwikkelaars. Door Nederlandse cloudproviders te steunen, steken we een stokje voor het outsourcen van cruciale elementen van onze IT-infrastructuur aan enorme multinationals. En dat zorgt voor een  gezonder IT-ecosysteem. Niet alleen voor het bedrijfsleven maar ook voor onze samenleving als geheel. 

Een andere manier van werken

Bij Integra BCS geloven wij in de kracht van Nederlandse cloudproviders. Niet alleen met woorden maar ook met daden. We zorgen dat de data van onze partners en hun klanten alleen wordt ondergebracht in Nederlandse Tier 3-datacenters. Goede dienstverlening is onze troef. We bieden 24/7 ondersteuning en koppelen hoogstaande technische expertise met korte lijntjes. Ten slotte geloven we dat het huidige prijsmodel van de sector anders kan. Wij bieden krachtige technologie, maar wel tegen eerlijke prijzen. Zo maakt Integra BCS de keuze voor een Nederlandse cloudprovider wel heel aantrekkelijk.

Wilt u meer weten over onze vanuit Nederland geleverde diensten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Bel ons op 088 900 6000 of laat uw gegevens achter. Wij nemen dezelfde werkdag nog contact met u op.

Met het versturen van dit formulier ga ik ermee akkoord dat de bedrijven van de Integra Groep telefonisch of via e-mail contact met mij mogen opnemen.