Het belang van een gedegen back-up is er behoorlijk goed ingezonken in het bedrijfsleven. Desondanks wordt er nog te vaak een back-up op een USB-drive of tape gezet en mee naar huis genomen door de baas. Uit praktische én veiligheidsoverwegingen kan dat echt niet meer. De volgende stap is het maken van een cloudback-up. En daar valt nog veel winst te halen. Cloudback-up biedt voordelen voor eindgebruikers én IT-beheerpartijen met back-up diensten in hun portfolio. In deze blog vertellen we er meer over.
In een data-driven economie is toegang tot data belangrijker dan ooit. Dataverlies heeft een grote impact op iedere organisatie. Denk aan imagoschade en financieel verlies, maar ook aan juridische gevolgen bij het verlies van bijvoorbeeld persoonsgegevens. Het lokaal opslaan van back-ups is inmiddels bij verreweg de meeste organisaties dagelijkse praktijk. Maar lokale opslag alleen is risicovol. Bij calamiteiten kan een back-up immers beschadigd raken. Hetzelfde geldt voor de hardware die nodig is om de back-up op op te slaan. Met als resultaat dat een lokale back-up alsnog weinig nut heeft na afloop van een calamiteit.
De wet van drie
Lokale opslag moeten worden bijgestaan door ondersteunende back-up oplossingen, de 3-2-1-regel in acht nemend. Van alle back-ups dienen drie kopieën te bestaan, opgeslagen in twee verschillende soorten medium, en ondergebracht op minimaal één externe locatie. Bij die externe locatie is te denken aan een tweede fysieke opslagplek, bijvoorbeeld binnen een dependance van het bedrijf. Maar dat betekent wel flink investeren, zowel in off-site infrastructuur als de veilige transport van data. Wanneer data fysiek naar een tweede opslagplek wordt vervoerd, bestaat er altijd een kans op beschadiging of diefstal. In dat laatste geval zijn de gevolgen niet te overzien, zeker wanneer de data niet goed versleuteld is.
Veilig en schaalbaar
Lokale opslag kent dus de nodige risico’s en kostenposten. Gelukkig biedt de cloud een veilig en betrouwbaar alternatief. Het ‘uit handen geven’ van data lijkt wellicht risicovol, maar is dit verre van. Data in de cloud wordt ondergebracht in redundante datacenters met gegarandeerde, contractueel vastgelegde uptime-percentages. Daarnaast moeten datacenters voldoen aan hoge veiligheidsnormen wat betreft zowel online als offline bedreigingen, van cybercriminaliteit tot brandschade. Dat zorgt ervoor dat datacenters over het algemeen een veel veiligere opslagplek vormen dan het gemiddelde kantoorpand of bedrijfsnetwerk.
Maar de voordelen gaan verder dan alleen veiligheid. Een cloudback-up is uitermate schaalbaar. Anders dan bijvoorbeeld tapes of hard drives kan een cloudback-up gemakkelijk meeschalen met de groei van een organisatie. Niet alleen handig maar ook kostenefficiënt: een organisatie betaalt alleen voor de gebruikte opslagruimte in de cloud.
Snel herstel met images
De cloud levert daarnaast snelle herstelmogelijkheden voor back-ups. Steeds meer organisaties maken gebruik van image level back-ups, ook wel images genoemd. Daarbij wordt er een kopie gemaakt van het hele OS, inclusief applicaties en bestanden. Zo kunnen complete virtual machines maar ook losse onderdelen van de back-up, zoals een enkel bestand of zelfs een enkele e-mail, snel en gemakkelijk teruggezet worden. In samenwerking met cloudopslag kunnen organisaties ook een effectief grandfather-father-son-model opzetten. Dat verwijst naar een gelaagd back-up systeem waarbij er op vaste tijdstippen wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse back-ups worden gemaakt. Dankzij de cloud zijn deze verschillende back-up lagen niet alleen snel toegankelijk maar kunnen ze ook langdurig bewaard worden met minimaal gebruik van opslagruimte. Geen kleine verdienste, gegeven dat organisaties hun administratieve gegevens zeven jaar moeten bewaren voor de Belastingsdienst.
Integra: uw back-up partner
Een cloudback-up is veilig, flexibel en gemakkelijk inzetbaar. Dat maakt cloudback-up aantrekkelijk voor iedere organisatie die op de een of andere manier met data werkt. Het is daarnaast een aantrekkelijke dienst voor IT-beheerpartijen om op te nemen in hun portfolio. In beide gevallen geldt echter dat het zelf bouwen en beheren van een infrastructuur de nodige investeringen en onderhoud vergt. Zeker voor een commodity als een cloudback-up kunt u zich afvragen of u uw spaarzame resources hier aan wilt besteden. Integra BCS specialiseert zich in Back-up as a Service (BaaS) en levert infrastructuur als dienst op basis van Veeam-technologie. Onze back-up dienst voorziet in het maken van back-ups voor zowel fysieke servers als gevirtualiseerde omgevingen, Office 365, workstations en verschillende PaaS-omgevingen. Krachtige oplossingen die we tegen een eerlijke prijs aanbieden aan onze partners. En een belangrijk bijkomend voordeel: wij maken uitsluitend gebruik van Nederlandse datacentra, die vallen onder Nederlandse wetgeving. Zo blijft gevoelige data altijd binnen de landsgrenzen.
Wilt u gebruik maken van onze BaaS-oplossingen via een van onze partners? Of bent u benieuwd hoe onze back-up diensten passen binnen uw portfolio? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!